preskoči na sadržaj

Osnovna škola kneza Trpimira

Login
 

 

 

SUGLASNOST ZA PREUZIMANJE TABLETA

 

 

BESPLATNE INSTRUKCIJE

 

SafetyNet

Pokaži svoje znanje i zavladaj kvizom SafetyNet klikom na logo kviza. 

Projekt Pet za net

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

RED BUTTON

Korisni linkovi
Stručni skupovi

 

 

e-mail

 

  

 

 

Anketa
Koliko često koristiš facebook?


ŠKOLSKO ZVONO

      

 

NATJECANJA

Slika Djece - GIFMANIA

 

KORISNI LINKOVI

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
POSJET UČENIKA 8. RAZREDA VUKOVARU
Autor: Gordana Jerkunica, 7. 11. 2019.

I ove godine su naši osmaši sudjelovali u projektu "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru" u

organizaciji javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" od 27. 10. 2019. do 29.

10. 2019. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

Klikom na opširnije pročitajte više o posjetu.


Prvi dan 27. 10. 2019.

Krenuli smo u jutarnjim satima autobusom, a u kasnim poslijepodnevnim stigli u Vukovar u MCDR i smjestili se u hostel „Dubrovnik“.

Drugi dan 28. 10. 2019.

Kroz predavanja Domovinski rat i Bitka za Vukovar učenici su se upoznali sa svim odrednicama Domovinskog rata te pojedinostima tromjesečne opsade Vukovara, organizacije otpora, stradanjima, progonstvu Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima. Po završetku predavanja učenici su u pratnji bojnika Hrvatske vojske obišli Memorijalni centar Domovinskog rata gdje su razgledali ratne avione, brodove, tenkove, transportere i drugu ratnu opremu. Na rekonstruiranom minskom polju upoznali su se s različitim vrstama mina i njihovim djelovanjem kako bi ih znali prepoznati i ponašati se u slučaju opasnosti.

  

  

  

Učenici su se tog dana upoznali s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Vukovarsko srijemske županije i nekada bogatog i razvijenog grada Vukovara. Posjetili su Gradski muzej Vukovar u obnovljenom dvorcu Eltz, obnovljeni samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova te Muzej vučedolske kulture. Predavanje u Gradskom muzeju Vukovar bilo je popraćeno glazbenom izvedbom Nina Đuranovića, učenika 8.b razrednog odjela.

Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz

  

 

Muzej vučedolske kulture

  

Crkva s v. Filipa i Jakova

  

  

Naši osmaši su u posjet Vukovaru donijeli i humanitarnu pomoć koja je prikupljena prije puta i donirana Socijalnoj samoposluzi grada Vukovara.

Treći dan 29. 10. 2019.

Nakon uspostavljenog teorijskog okvira, učenici posjećuju memorijalna mjesta na širem području grada Vukovara gdje se kroz predavanja vodiča uvode u događaje iz 1991. godine. Posjetili su: Mjesto sjećanja – vukovarska bolnica `91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčara, vodotoranj, Kukuruzni put – Put spasa, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade na teško izborenu slobodu u obrambenom ratu i žrtvu koju je podnio Vukovar te potrebu iskazivanja zahvalnosti svima koji su dali svoje živote za domovinu.

  

  

  

  

Terenska nastava u Vukovaru završila je Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruke mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Predstavnici naše škole na kvizu znanja bili su učenici Jere Čavala i Petra Dugeč iz 8.d razrednog odjela koji su osvojili 1. mjesto.

Tijekom boravka u Memorijalnom centru i hostelu „Dubrovnik“ bilo je prilike za druženje, zabavu i upoznavanje s učenicima drugih škola. U Kaštela smo stigli u večernjim satima puni dojmova. Učenici i nastavnici su ispunili sve ishode terenske nastave jer su se svi vratili s novim, i boljim, shvaćanjem onoga što se dogodilo u Vukovaru `90-ih godina, te su razumjeli važnost mira i potrebu da se takve stvari više nikada ne ponove.

Ivona Jerković i Mirela Novak

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju